Hvilken printer er billigst i drift? – Se om du skal bruge blæk eller toner

Hvilken printer er billigst i drift?

Når det handler om at finde den printer, som er billigst i drift, skal du se på printerens pris, pris pr. udprintet side, størrelse på blækpatron, muligheder for kompatible printerpatroner eller tonere, og flere andre ting.

I denne guide får du en række tips, som kan hjælpe dig til at finde den helt rette printer.

Hvad afgør omkostningerne ved en printer?

Prisen på en printer er selvfølgelig en omkostning, som er værd af forholde sig til. Man skal dog huske på, at printerens pris er et engangsbeløb.

Derimod er printerens driftsomkostninger kontinuerlige, og det er disse, som er afgørende for, om en printer på sigt er økonomisk i drift eller ej.

Derfor vil vi stærkt råde dig til at undersøge driftsomkostningerne nærmere for dén printer, som du har sat for øje, inden du foretager et køb.

Mange kunder kommer desværre ud for at købe en billig blækprinter for senere at finde ud af, at de tilhørende blækpatroner, ofte med begrænset printkapacitet, koster dem rigtigt dyrt, da patronerne skal udskiftes med jævne mellemrum.

Hvilken printer har du brug for?

Først og fremmest skal du afgøre, hvor meget du har behov for at printe. Det er helt afgørende for at finde ud af, hvilken printer, der er billigst i drift.

Printer til privatperson m. mindre eller mellemstort printbehov

Til dig med et mindre eller et mellemstort printbehov anbefaler vi, at du anskaffer dig en blækprinter.

En blækprinter også kaldet en inkjet printer er en billig investering, og de fleste modeller er desuden multifunktionelle (All-in-one printere), så du både kan printe, scanne og kopiere dine dokumenter.

Det er dog vigtigt at bemærke, at driftsomkostningerne forbundet med en blækprinter kan være dyre, da blækpatronerne, som også benævnt tidligere i afsnittet, ofte er med begrænset kapacitet, og patronerne derfor skal udskiftes med jævne mellemrum.

Kunsten er derfor at vælge en blækprinter, som giver dig den bedste kombination af en lav pris og lave driftsomkostninger.

Du har mulighed for at bestille kompatible blækpatroner, som er op til 90% billigere end originale blækpatroner – disse patroner vil skære væsentligt meget ned på dine driftsomkostninger forbundet med en blækprinter.

Printer til privatperson m. mellemstort til stort printbehov

Som privatperson kan man også have et mellemstort til et stort printbehov, og i så fald anbefaler vi, at du anskaffer en laserprinter. 

Prisen på en laserprinter er markant dyrere end prisen på en blækprinter, men laserprintere er kendt for deres billige driftsomkostninger.

Tests viser dog, at laserprintere er kommet så langt ned i pris, at det giver bedre og bedre mening for privatpersoner, som printer ofte og meget, at købe en laserprinter.

Printer til virksomhed

Skal du købe en printer på vegne af en virksomhed, så anbefales det stærkt, at du anskaffer en laserprinter, som gør brug af lasertoner fremfor blækpatroner, da printbehovet i virksomheder som udgangspunkt er rigtigt stort.

En laserprinter er dyrere i anskaffelsespris til sammenligning med en blækprinter, men når denne engangsbetaling er gennemført, så vil en laserprinter være til gavn for dig.

Laserprinteren har typisk en meget højere kapacitet, og den er i stand til at printe rigtig mange sider, inden et toner-skift er nødvendigt.

Laserprintere fås både til farveprint og sort/hvid print, hvoraf sidstnævnte er det optimale valg til kontorer med særligt behov for udskrivning af testark og interne dokumenter.

Hvad skal du printe?

Én ting er at vælge en printer baseret på, hvor meget du printer, men en anden ting er at vælge en printer baseret på, hvad du skal printe. 

Hvad er forskellen på en fotoprinter og en almindelig printer, sidder du måske og spørger dig selv om nu, eftersom du ofte har printet diverse billeder på din almindelige blækprinter.

Ovenstående er et yderst relevant spørgsmål, da det kan være svært at definere, hvornår en printer er en fotoprinter og ikke en almindelig printer, som også kan printe simple illustrationer og dokumenter.

Forskellen på en fotoprinter og en almindelig printer afhænger bl.a. af en printers DPI, PPI, dråbestørrelse og antal blæktanke.

En fotoprinter kan derfor sagtens være en helt almindelig blækprinter eller en laserprinter, og det er også det hyppigst forekomne. Forskellen findes som sagt i printerens DPI, PPI, dråbestørrelse og blæktanke samt teknologi og hardware.

Læs mere om DPI, PPI, dråbestørrelse og blæktanke herunder i tabellen. Vil du springe det tekniske over, kan du blot scrolle forbi.

DPI 


DPI (Dots Per Inch) angiver, hvor mange farvepunkter en printer kan sætte pr. tomme.
Sagt med andre ord kan DPI betegnes som den mængde blæk, som en printer kan overføre til printerpapir pr. tomme.

Normalt har en fotoprinter mellem 1200 og 2400 DPI. Det giver sig selv, at et højere tal giver bedre print.
 

PPI
PPI (Pixels Per Inch) angiver, hvor mange pixel en printer kan udskrive pr. tomme sammenholdt med kvaliteten på selve printet.
PPI er derfor afgørende for, hvor stort et billede man kan udskrive i forhold til den ønskede kvalitet. PPI fungerer nemlig således, at i takt med at antallet af pixels stiger,  så falder billedets output størrelse. Dette skyldes, at billedets kvalitet øges, og at billedets opløsning tilpasser sig til kvaliteten.
 
 
 Dråbestørrelse 

 


Dråbestørrelsen indikerer, hvor store dråber en printer kan udskrive med. Endvidere angiver dråbestørrelsen også, hvor præcist en printer kan udskrive.   Dråbestørrelsen måles i picoliters.
 En fotoprinter har oftest en dråbestørrelse på 1,54 picoliter. Desto mindre dråbestørrelsen er, desto mere præcist kan printeren udskrive.

 Det er dog vigtigt at bemærke, at en fotoprinter godt kan have en større dråbestørrelse end en almindelig printer, men dette er ikke ensbetydende med, at   fotoprinteren i så fald printer en forringet billedkvalitet til sammenligning med en almindelig printer. Årsagen ligger i den teknologi, som printeren bruger.

 En tommelfingerregel for dråbestørrelser er, at de helst ikke skal være større end 4 picoliter, da det ellers begynder at knibe med den professionelle billedkvalitet.
 Almindelige printere har normalt en dråbestørrelse på 15 picoliter, hvilket understreger, hvorfor en almindelig printer ikke er det rette valg til fotoprint.
 

 
Blæktanke
http://pxl.host/jhizws66fiy3qm9wp1s.png

 

Antallet af blæktanke har også stor indflydelse på kvaliteten af dine udskrevne billeder. Fotoprintere har oftest mellem 6 til 12 forskellige blæktanke i forskellige   nuancer, som bl.a. omfatter lyse og mørke blæknuancer, hvorimod en blækprinter maksimalt har 4-5 forskellige blæktanke. 
Et højt antal blæktanke resulterer i et mere nuanceret billede i væsentlig klarere og skarpere kvalitet.
 

 

For at komme tilbage til hvor vi slap, så kan professionelt billedmateriale godt printes på ens almindelige printer, men billedkvaliteten vil aldrig være helt tilfredsstillende.

Hvis du derimod printer tilsvarende billeder på en printer, hvis teknologi og hardware samt DPI, PPI, antal blæktanke og dråbestørrelse svarer til en fotoprinters egenskaber, så vil du se en væsentlig forskel på billedkvaliteten.

En fotoprinters teknologi og hardware er specielt designet og udviklet til det ene formål, som er at printe billeder, derfor vil en almindelig printers billedkvalitet af gode grunde ikke kunne måle sig med en fotoprinter, når det kommer til fotoprint.

Skal jeg vælge en laserprinter eller en blækprinter som fotoprinter?

Når du skal vælge en fotoprinter i form af en laserprinter eller en blækprinter, så er det relevant at gøre op med sig selv, hvorvidt printeren skal benyttes til at printe billedmateriale eller dokumenter eller om behovet er skiftende.

Laserprinter til fotoprint

En laserprinter er det rette valg til dig, som skal printe dokumenter og farveprint.

En laserprinter er ofte hurtigere baseret på PPM (Prints Per Minute) og billigere pr. side end en blækprinter, men en laserprinter er til gengæld ikke så velegnet til at printe billedmateriale i høj kvalitet.

Blækprinter til fotoprint

En blækprinter (inkjetprinter) giver smukke print i høj billedkvalitet, hvis du printer med det rigtige papir og de rigtige printerpatroner vel at mærke.

En ulempe ved at bruge en blækprinter til fotoprint er, at blækket risikerer at tørre ud, hvis printeren ikke benyttes regelmæssigt, og at PPM er lavere.

Desuden så er driftsomkostningerne ved brug af blækprinter dyrere end driftsomkostningerne ved brug af en laserprinter, da blækpatronernes begrænsede kapacitet betyder, at patronerne oftere skal udskiftes end lasertonerne i en laserprinter skal.

Hvis du vil spare på driftsomkostningerne til din blækprinter, er det en god idé at investere i kompatible blækpatroner, der fås i et kæmpe udvalg – også til fotoprintere.

Skal jeg så vælge en laserprinter eller en blækprinter til fotoprint?
Svaret til dette er, at hvis du ofte skal printe billeder i høj kvalitet, så er en blækprinter at foretrække som fotoprinter.

Her vil vi igen understrege at valget af rette blækprinter til fotoprint afhænger af de 5 faktorer, som vi tidligere har gennemgået i afsnittet; printerens DPI, PPI, dråbestørrelse og blæktanke samt teknologi og hardware.

Er der derimod større behov for at printe dokumenter og sjældent billeder, så vil en laserprinter være mere anbefalelsesværdig til dig.

Store A3 print

Skal du lave print i papirstørrelsen A3, så kan dit printervalg både bestå af en blækprinter og en laserprinter, da begge printertyper fås som A3 printere.

 

Prisen for en printer, som kan printe A3, er ofte dyrere end printere, som kun kan printe A4, men hvis der er behov printe eksempelvis plakater i A3, så kan engangsbeløbet i form at printerens pris være givet godt ud.

 

Køb billigt kopipapir i høj kvalitet her

 

E-mails, korte tekster, opskrifter mm.

Har du et behov for at printe e-mails, diverse testark, korte tekster og fx opskrifter, så vil det økonomisk set være billigst for dig at investere i en blækprinter.

En blækprinter er oftest billig i indkøb, og hvis du samtidigt bruger kompatible blækpatroner, kan du holde de ellers dyre driftsomkostninger nede på et rimeligt niveau.

Som sagt tidligere i artiklen, så er de fleste blækprintere i dag multifunktionelle (All-in-one), således at du både kan printe, scanne og kopiere dokumenter også, hvilket du opnår store fordele ved til en god pris.

Store rapporter eller lign. 

Har du derimod et behov for at printe store rapporter eller andre teksttunge dokumenter, så gør du klogt i at anskaffe dig en laserprinter. 

Som omtalt tidligere i artiklen er laserprintere det bedste valg til dig, som har et mellemstort eller stort printbehov. 

Prisen på en laserprinter er højere end prisen for en blækprinter, men dine print vil være billigere pr. ark og PPM (Prints Per Minute) vil være større, således at du vil spare meget tid på udskrivningen af dine dokumenter.

Andre faktorer end prisen

Printeruniverset er en kompleks ting, og der er rigtig mange ting, som man skal tage stilling til, når man skal finde den rette printer. En afgørende ting er naturligvis, hvor billig printeren er i drift. Men der er også mange andre faktorer at have med.

Hvad din printer skal kunne, er en subjektiv ting, som afhænger af dit behov. Det er derfor en god idé at overveje, hvilke egenskaber du ønsker dig af din nye printer, inden du tager den endelige beslutning.

Trådløs udskrivning.

De fleste nye printere har en masse avancerede funktioner, som eksempelvis giver dig adgang til trådløs udskrivning, som kan være meget nyttigt, hvis I er flere til at deles om den på gældende printer, da man her blot skal være tilkoblet WiFi.

USB-port.

Andre printere har en USB-port, som gør, at du kan printe uden at have tilsluttet en computer.

Cloud funktion.

Visse printere har også en cloudfunktion, som gør det nemt at printe via internettet hjemmefra, og man kan hurtigt og nemt printe fra tablets og smartphones.

Scanner og kopimaskine.

Én af de mest foretrukne printertyper blandt privatpersoner er en All-in-on printer. En All-in-one printer er det perfekte printervalg til hjemmekontoret, da du både får printer, scanner og kopimaskine i én maskine. Den multifunktionelle løsning dækker mange behov og printeren er oftest i en kompakt størrelse, som ikke fylder meget i hjemmet, og priserne er rimelige.

Se Pixojets udvalg af printere her.

Fyld selv blækpatroner og få billigere drift

Er dit valg faldet på en blækprinter, følger der selvfølgelig nogle driftsomkostninger med i form at blækpatronerne.
Men ved brug af kompatible blækpatroner skærer du markant ned på driftsomkostningerne. Mange kunder vælger også at købe refill blæk, som kan spare dig for endnu flere penge.

Så svaret er ja, du kan sagtens selv fylde dine blækpatroner op med blæk; der skal blot et refill blæksystem til.

Et refill system består af tomme patronhylstre egnet til genopfyld samt flasker med refill blæk. Når først du én gang har anskaffet dig patronhylstre til genopfyldning, så kan du efterfølgende nøjes med at købe refill blækket.

Se og læs mere om refill blæk her.

Kan jeg købe farvepatronerne enkeltvis til min printer?

Hvad enten du kan købe farverpatroner til din printer enkeltvis eller ej afhænger af din printermodel.

Visse printermodeller fungerer således, at de har to blæktanke; én til en sort blækpatron og én til en trefarvet blækpatron. Til denne slags printermodeller vil du derfor ikke kunne købe farvepatronerne enkeltvis til din printer.

Har du derimod en printer med 4 eller flere blæktanke, så har du mulighed for at bestille farvepatroner enkeltvis til din printer.

Driftsomkostningerne forbundet med en printer med 4 eller flere blæktanke er oftest lavere, da du her kan nøjes med at udskifte den farvepatron, som er tom.

Vil du opnå yderligere driftsbesparelser, så kan du anskaffe refill patroner til din printermodel, og genopfylde dine patroner selv.

En printer med to blæktanke, én til sort og én til trefarvet blæk, har den ulempe, at hvis den trefarvede patron får opbrugt enten cyan, magneta eller gul farve, så kan du ikke nøjes med at udskifte den pågældende farve alene.

Ovenstående betyder oftest, at du må udskifte hele den tre-farvede patron, og at der derfor vil gå en masse farvet blæk til spilde (medmindre du printer i en anden farve vel at mærke).

Hvis du fortsat sidder og er i tvivl om, hvilken printer der er billigst i drift, så vil vi pointere, at det afhænger af dit behov.

Denne guide har til formål at gøre dig opmærksom på de faktorer, som er bestemmende for dit behov således, at du peges i retningen af den helt rette printer til dig.

Skulle du have spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på info@pixojet.dk.

{if $general.languageIso == "DK"} {literal} {/literal} {/if}