Hvad er en laserprinter

 

Alt om laserprintere – det skal du vide!

En laserprinter bruger en anden teknik end blækprintere til at påføre farve på papiret. Der er fordele og ulemper ved en laserprinter – det afhænger i høj grad af hvad du skal bruge den til og hvad dine behov er. Se vores store guide til laserprintere her!

Hvad er en laserprinter?

Hvad er det en laserprinter kan?

Man kan ikke definere en laserprinter uden at sammenligne den med den klassiske og for de fleste velkendte blækprinter. Hvor en blækprinter anvender blæk til udskrivning og print, bruger en laserprinter toner. Der er stor forskel på, om man skal vælge en laserprinter eller en blækprinter. Det kommer an på, hvilket behov du har – det kommer vi alt sammen nærmere ind på i denne guide. 

 

De største fordele ved en laserprinter er hastigheden på udskrivning og økonomi, hvis man printer meget. En laserprinter er væsentligt hurtigere end en blækprinter. Når laserprinteren har udskrevet, er dokumentet helt tørt og smitter ikke af eller løber – hvorimod du ofte ved opleve at teksten på printet lige skal tørre lidt, når du printer fra en blækprinter.  Hvis du printer meget, er det også økonomisk bedre med en laserprinter – den er i længden billigere i drift, og kan printe mange flere sider end en blækprinter før der skal skiftes tonerpatron.

De mest populære laserprintere kommer fra mærker som Brother, HP, Canon og Epson, Lexmark og Samsung.

Sådan virker en laserprinter

Når man skal rent teknisk tale om, hvordan en laserprinter virker, er det mest interessante at kigge på toneren – eller lasertoner, som det også kaldes.

En lasertoner største forskel fra en normal blækpatron er, at toneren er en tør substans. Den er således ikke flydende, som vi kender det fra blækpatroner. Man kan sige, at det er blæk i pulverform. Pulveret farver meget effektivt, men det tekniske i selve printfunktionen er væsentlig anderledes end ved almindeligt blæk.

Det der skaber selve printet i en laserprinter, er statisk elektricitet. Her fungerer den statiske elektricitet som ’lim’ – ved hjælp af en laser lades tromlen med toner op lige dér, hvor teksten skal printes. Her påføres tonerstøvet når papiret passerer tromlen. Inden papiret ’skydes’ ud af din laserprinter varmes papiret og tonerstøvet op – og herved brændes toneren fast på papiret med laserpræcision.

Det er for eksempel samme toner og teknologi, der anvendes i kopimaskiner. En lasertoner kan, ved hjælp af den avancerede teknologi, printe langt hurtigere end en blækprinter. Derudover har en lasertoner langt højere indhold end en blækpatron: Tit har en toner har en kapacitet på helt op til 3000 print. Det betyder, at man ikke behøver at skifte toner lige så ofte, som man skal skifte en blækpatron – og det kan have betydning for økonomi og tid, hvis man printer meget.

 

En laserprinter er således på sigt den billigste printer-løsning, hvis man har et højt forbrug. Prisen på selve laserprinteren er ofte højere end på en blækprinter, men efter printeren er købt, er der ofte væsentligt lavere pris på print – kroner pr udskrift er markant lavere.

Når du skal investere i en ny printer, kommer der mange spørgsmål, for det er vigtigt at få afklaret hvad man skal bruge printeren til og hvilke behov den skal dække. 

Det kan være fristende at vælge en printer, der prismæssigt er billig eller ser pæn ud på den hylde/det bord man har derhjemme. Som hovedregel kan man sige:

Når man køber printer, er det vigtigt også at undersøge driftsomkostningerne: Hvad er prisen for toner eller blæk for netop dén printer, man har udset sig. Det kan svinge utroligt meget.

 

Fordele ved en laserprinter

  • Laserprinteren printer langt hurtigere end en blækprinter
  • Ideel til erhverv
  • ’Tørre’ prints ved færdig udskrift – du oplever skarpe, præcise print uden ’fnidder’
  • Langt højere printkapacitet end en blækpatron: der går længere tid mellem udskift af toner end hvis du anvender blæk.
  • Billigere end blækprinter, hvis du printer meget
  • Toneren tørrer ikke ud som man kan opleve ved en blækprinter.

Ulemper ved en laserprinter

  • Der findes laserprintere, der ikke er egnede til fotoprint. Fotopapiret kan ikke anvendes. 
  • Dyr i indkøb: Printeren koster lidt mere generelt end en blækprinter.
  • Toner kan være lidt dyrere at købe på én gang – til gengæld printer den op til 3000 print som er lang mere end en blækprinter kan formå før det er tid til udskiftning.

De vigtigste forskelle mellem laserprinter og blækprinter

Der findes, groft opdelt, to typer printere: laserprintere og blækprintere. Ser man på resultatet er det praktisk talt det samme: print og udskrivning af billeder, tekster, dokumenter og lignende. Ved begge typer er målet at fremstille et print i høj kvalitet hurtigt, skarpt og præcist og til en god forbrugervenlig pris.

Den største forskel mellem en blækprinter og en laserprinter er teknologien der anvendes til at udskrive. Den næststørste forskel er printproduktet, der anvendes.

En inkjet printer – det der også kaldes en blækprinter – printer ved at skyde mikrosmå dråber blæk ud på papiret.

Som nævnt tidligere fungerer en printer ved at opvarme toneren, som er en særlig blanding af farvepigmentering i en kemisk sammensætning. Toneren er i pulverform og dermed tør, hvor blæk er væske. Ved opvarmningen bindes toner-pulveret til papiret.

Blæk og toner er altafgørende ’ingredienser’ for printeren – og har samme formål. Her handler det om, hvad du som forbruger foretrækker.

Laserprinter vs. Blækprinter:

Blæk:

Blækprinteren er den type printer de fleste kender og har stående i hjemmet. Blækprinteren er billigt og god til farver – hvis du printer mange billeder, er det en blækprinter du skal overveje.

Ulempen ved blæk er prisen og kapaciteten: Det er pr print en dyrere pris end hvis du anvender toner, og udskrifttiden er markant længere, end hvis du har en laserprinter.

Toner

Laserprinteren er hurtigt og præcise. Det er denne type printere, der hovedsageligt foretrækkes i virksomheder og kontorer, fordi tiden her er vigtig – og udskriften er knivskarp og præcis. En toner kan som nævnt ofte udskrive op til 3000 print og derfor skal man ikke nær så ofte som med blæk bruge tid på udskiftning. 

Du finder også laserprinteren i mange private hjem, idet prisen på en laserprinter er blevet mere forbrugervenlig end den har været. Den er stadig generelt dyrere i indkøb end en blækprinter – men driftsomkostningerne er meget økonomivenlige.

Når du køber printeren, vil du bemærke, at prisen på en laserprinter er højere end hvis du vælger en blækprinter, men på længere sigt er laserprinteren billigst. 

Hvad koster en laserprinter?

Det spørgsmål er tvetydigt, for som nævnt tidligere, så skal man både kigge på købsprisen af printeren – men også på de fremtidige driftsomkostninger.

Laserprintere er med tiden blevet billigere end de kostede, da de blev lanceret på markedet. De koster stadig mere end blækprintere.

En anden faktor for prisen er også indkøbet af blæk vs. indkøbet af toner. Når du køber blæk eller toner, vil udgiften i kroner og øre på stedet være højere for toner end for blæk – til gengæld kan der gå meget lang tid før du igen skal ned efter printerprodukter, hvis du bestemmer dig for toner til en laser Jet-printer. Den beslutning bør du vælge ud fra om du printer meget eller lidt.

Det kan være en dyr fornøjelse at udskrive alt i farver uanset om du har en blæk- eller laser printer. Kan du nøjes med hovedsageligt at udskrive i sort/hvid kan du med en monokrom (en sort/hvid printer) laserprinter komme langt.

Prisen for en sort/hvid monokrom laserprinter kan købes for under tusind kroner. Ønsker du en laserprinter, der også kan klare opgaver i farver, er prisen en højere. Skal du udskrive billeder vil resultatet ikke blive nær så godt som med en blækprinter. Udskrift i farver af for eksempel billeder kan løbe op i hele 8 kr. for et almindeligt billede – og generelt bør man overveje at få sine billeder fremkaldt frem for at udskrive selv – her kan det nemlig ofte gøres for 1 kr. pr billede.

Som nævnt en del gange, er lasertoner dyrere end blækpatroner, men er billigere længden

Startudgifterne er en større udskrivning end med blækprintere, men til gengæld har laserprinteren den fordel at jo flere sider du udskriver jo mere spare du pr. side.

Her er et regnestykke, der kan vise driftsomkostningerne på hhv. blæk og toner:

En lasertoner koster gennemsnitligt mellem 250-300 kr., og kan udskrive 2000-3000 sider (0,11 øre pr. side i sort/hvid)

En blækpatron koster gennemsnitligt 70-150kr. og kan udskrive 400-500 sider (0,24 øre pr. side)

Det koster således under halv pris at printe i sort-hvid på en laserprinter frem for en blækprinter. Er dit printbehov lavt – og udskriver du kun få mængder ad gangen, vil en blækprinter være den optimale printer for dig. Men printer du jævnligt og i mange ark, så bør du overveje en laserprinter – også fordi udskrivningen foregår meget hurtigere på en laserprinter, end hvis du bruger en blækprinter.

Se vores udvalg af printere her.