Akupressurmåtte (sømmåtte): Anvendelse, virkning mm. 

 

Denne guide er til dig, som enten allerede har anskaffet dig en akupressurmåtte, eller som går med overvejelserne om at anskaffe dig én og gerne vil vide mere om produktet forud for ordreafgivelsen.

Hvad du kan forvente af denne guide:
I guiden vil vi komme omkring de mest hyppige spørgsmål (pigmåttens anvendelse, hvor længe du må ligge på sømmåtten, måttens virkning/effekt mm.) samt anden og generel info, som kan være relevant for dig. 

Én ting vi til en start gerne vil fastslå:
… blot så der ingen grund til forvirring er eller bliver, når du baner dig vej igennem vores guide.

Akupressurmåtten er én af de kære børn, som har erhvervet sig (rigtig) mange navne med tiden! 

Du vil derfor opleve, at vi i guiden anvender begreberne akupressurmåtte, pigmåtte, fakirmåtte, nålemåtte, sømmåtte m.fl. på skift, men du skal blot anse alle disse ord, som værende synonymer for én og samme ting. 

Ordet sømmåtte og nålemåtte hænger i øvrigt stadig ved den dag i dag, da tanken og idéen med en akupressurmåtte er inspireret af gamle indiske træmåtter med søm, men vi kan dog forsikre dig, at nutidens acu mats er lavet af stof, skum, plastik og er derfor helt ufarlige at bruge. 

Inden anvendelse af pigmåtten

Iklæd dig behageligt tøj

Inden du giver dig i kast med en hjemme-akupressur-session med din acu mat, så vil vi anbefale, at du iklæder dig behageligt tøj efter egen præference, da du (særligt på nybegynderstadiet) formentlig ikke vil finde det behageligt, at din bare hud kommer i direkte kontakt med de stikkende pigge. 

Pigmåtte anvendelse

  • Tag din akupressur måtte og nakkepude ud af den medfølgende bæretaske, rul måtten ud med de hvide plastikpigge opad og placér den på en plan og robust overflade (f.eks. et trægulv) med nakkepuden placeret i ønsket afstand - gerne i et rum, hvor du har plads og mulighed for at bevare fuld fokus, imens sessionen står på.
  • Indstil en timer/alarm på ca. 10 minutter hvis du er nybegynder eller ca. 20 minutter, hvis du er erfaren bruger af en acu mat (som erfaren bruger kan du indstille en timer i op til 40 minutter)

  • Læg dig så forsigtigt på pigmåtten med ryggen centreret på måtten og forsøg af fordele din vægt jævnt over piggene. (er du nybegynder eller fortsat i opstartsfasen vil du højest sandsynligt opleve en vis smerte de første 3-5 minutter)
     
  • Luk øjnene og forhold kroppen afslappet imens du trækker vejret dybt og roligt ned i maven – forsøg at ligge helt stille de første par minutter (også selvom det prikker og stikker, nogle steder måske mere end andre). 

    I denne proces skal du særligt forsøge at overtage din krop mentalt, da din hjerne automatisk er styrende for den smerte, du oplever. 

    Ikke 2 mennesker har samme smertegrænse, og særlige sygdomstilstande kan gøre os mere smertefølsomme end vi normalt er. En akupressurmåtte kan dog anvendes af selv rigtigt smertefølsomme personer og man kan med fordel, hvis smerten skulle blive for intens, lægge et tynd stykke stof henover piggene (et lagen eller lignende). 

    Den optimale udnyttelse af pigmåtten opnår du dog uden denne fremgangsmetode. 
     
  • Når timeren slukker/alarmen ringer løft dig så forsigtigt op fra måtten.  

Grundstillinger

En acu mat kan bruges på flere forskellige måder. Forskellige stillinger kan være med til at målrette din akupressur-session, så du får den udbytte, som du og din krop har behov for. 
Der findes dog nogle grundstillinger, som vi herunder vil beskrive for dig. 

Grundstilling 1 (til ryg)

Denne grundstilling er den mest almindelige og svarer reelt til beskrivelsen under ’Pigmåtte anvendelse’; for en god ordens skyld beskriver vi stillingen kort herunder:
Placer din akupressur måtte på et plan underlag og læg dig på ryggen. Anvend enten den medfølgende nakkepude eller læg en anden pude under nakken. 
Denne grundstilling stimulerer akupressurpunkterne ved rygraden og lindrer rygproblemer.

Grundstilling 2 (til maven)

Læg din fakirmåtte på en jævn overflade og læg dig på maven (fold dine arme så dit hoved hviler på dine håndrygge – arme og ansigt skal ikke være i berøring med måtten; disse skal være placeret over måtten, på den jævne overflade)
Denne grundstilling er med til at forbedre dit stofskifte og kan bl.a. virke afspændende for mellemgulvet og åndedrætsmuskulaturen.

Grundstilling 3 (til kæben)

Fold din acu mat så den får en passende højde og læg dig så forsigtigt på siden på den en jævn overflade med kinden mod måtten. (hvis denne stilling er ubehageligt kan du med fordel komme et tyndt lagen over piggene. 
Denne grundstilling hjælper dig med at løse spændinger i din kæbe og nakke. 

Grundstilling 4 (til bagen)

Læg din acu mat på en stol, så måtten akupressurmåtte fordeler sig over måde sæde og ryglæn, og sæt dig forsigtigt med ryggen ret og i tæt kontakt med måtten på begge led. 
Denne grundstilling hjælper dig med at løsne spændinger i lænd og ryg. 

Idéer til andre stillinger

Der findes som sagt ikke kun én måde, hvorpå man kan bruge en pigmåtte; herunder har vi beskrevet 2 yderligere populære stillinger (der findes i øvrigt et væld af andre stillingerne, som man kan prøve kræfter med – lav blot en søgning online for at se og læse mere om disse.)

Har du eksempelvis smerter i din lænd, kan du (imens du ligger på ryggen) bringe dine knæ op i en 90 graders position for at målrette piggene mod den nederste del af ryggen. 
Er din dagligdag præget af, at du står meget på benene, kan du også placere dine bare fødder på pigmåtten imens du sidder på en stol eller stå oprejst på måtten. Afhængigt af smerte/komfortniveau kan du holde denne position i 10-20 minutter.

Sømmåtte hvor længe?

Som beskrevet i tidligere afsnit anbefales det nybegyndere at ligge på en sømmåtte i ca. 10 minutter. 

I takt med at du bliver mere bekendt og vant til din pigmåtte, kan du ligge på den i ca. 20-40 minutter per session. 
Brug din akupressuremåtte 2-4 gange i ugen. Placér dine sessioner på dage og tidspunkter, hvor du opnår mest mulig fritid og ro. 

Sømmåtte virkning / effekt

Anvender du en sømmåtte jævnligt, vil du kunne opnå en lang række virkninger, som kan være til din krop og sjæls fordel.

Akupressur, som du kan give dig selv med en acu mat, er en asiatisk måde at arbejde med kroppen på, og som har rødder i traditionel, kinesisk medicin.

Hvad en akupressur-behandling reelt går ind og gør for dig og din krop er, at den sammen med sin evne til at behandle forskellige smerter og lidelser (som står nævnt herunder i punktform), giver dig en dyb ro og afslappethed samt en fornyet energi samt en generel tilfredshedsfølelse.

De dokumenterede fordele ved regelmæssig brug af en sømmåtte er, at den: 

  • Lindrer smerter (også kronisk)
     
  • Lindrer muskelspændinger
     
  • Lindrer stiv og spændt nakke
     
  • Forbedrer søvnkvaliteten
     
  • Giver energi
     
  • Modvirker stress, spænding og angst
     
  • Reducerer fordøjelsesproblemer
     
  • Mindsker hovedpine
     
  • Stimulerer kroppens kredsløbs-, lymfatiske og hormonelle systemer
     
  • Hjælper din krops naturlige evne til at helbrede sig selv og immunsystemets funktioner

Andre fordele ved sømmåtte

Foruden de ovenfornævnte, dokumenterede fordele ved en sømmåtte, synes vi også, at det er værd at fremhæve, at en sømmåtte er en god og billig måde at give sig selv en akupressurbehandling på. 

Ydermere kan man med en nålemåtte lave behandlingen hjemme hos sig selv, og hvad tid på dagen det passer dig, da du ikke er forpligtet til at møde op til en booket behandling på en klinik, som formentligt også kræver tid forbundet med transport til og fra behandlingsstedet.

Andre stillede spørgsmål

Kan en pigmåtte lave huller i min hud?

Nej, det kan den ikke. Piggene på en acu mat kan højst give dig rødme og små prikker i huden. 

Hvordan er en pigmåtte opbygget?

På den typiske måtte (som den, du kan bestille hos os på Pixojet.dk), findes ca. 6000 plastikpigge, hvis placering er strategisk, så de tilsammen støtter din krop og samtidigt skaber et tryk mod huden, dine muskler samt vævet. 
Piggene er fastsiddende på et aftageligt, sort betræk, som dækker en blød, tynd måtte af skum.  

Hvad betyder akupressur egentligt?

Akupressur betyder kort fortalt, at man trykker på en muskel for at få den til at slappe af. 
Metoden og behandlingsformer minder på mange måder om akupunktur, og både akupunktur og akupressur stimulerer kroppens ca. 365 akupunkturpunkter.
Forskellen på akupressur og akupunktur er, at akupunktur bliver udført med rigtige nåle, som penetrerer/går igennem huden, imens akupressur sker ved tryk på og mod huden, som hermed masserer akupunkturpunkterne.

Hvor ofte kan/må jeg bruge en pigmåtte?

Dette er i princippet helt op til dig selv. 
2-4 gange i ugen er et fint udgangspunkt, når du er blevet bekendt med din pigmåtte, men du kan også anvende måtte dagligt eller lejlighedsvis når et reelt behov for behandling opstår. 
Prøv dig frem – vi mennesker er alle forskellgie, og hvad der virker for én er måske ikke, hvad der virker for andre. 

Skulle du sidde inde med flere spørgsmål vedr. sømmåtten, så er du velkommen til at tage kontakt til os på info@pixojet.dk. 
 

{if $general.languageIso == "DK"} {literal} {/literal} {/if}